(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2016)
Направена е сеопфатна анализа на Минхенската конференција за безбедност на која учестеуваа со дискусии високи претставници на држаеи и меѓународни организации. Како лидерски форум во меѓународната заедница, ce обидува да понуди практични решенија и иницијативи за решавање на проблемите во меѓународните односи со посебен акцент на безбедносните предизвици и опасности на XXI век. На 52. Минхенска безбедносна конференција главни теми беа дискусиите за проблемите околу кризата на европскиот безбедносен поредок, еојната 60 Сирија, глобалните активности на терористичките групи, бегалската криза и безбедносните импликации од глобалните климатски промени и болестите. Исто така, на Конференцијата за безбедност беа понудени различни идеи за справување со новите предизеици, ризици и опасности, како и помош за државите од кризните региони.