(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2025)
Во овој труд ce третираат деа главни теориски проблема. Најнапред, во него ce npaвu ocвpm и критичка анализа на доминантните сфаќања во поглед на т.н. логички хиломорфизам. Под овој поим ce подразбира гледиштето дека онтолошкото разликување на формата и на материјата, кое потекнува уште од Аристотеловите филозофски списи, може легитимно да ce примени и врз таков вид ентитети какви што ce логичките заклучоци, со цел да ce покаже дека специфично логичкиот елемент што mue го содржат ce состои во нивниот формален, a не 60 нивниот материјален аспект. Понатаму, во светлината на современата дискусија околу логичкиот хиломорфизам и неговите теориски консеквенции, ce анализира концептот на т.н. неформална логика, образуванo против став на формалната логика. Оваа анализа има за цел da ja поткрепи главната теза на трудот, која ce состои во тврдењето дека со цел да ce избегнат многубројните теориски конфузии околу статусот и основните преокупации на логиката како дисциплина, неопходно е да ce изведе своевидна реконцептуализација на нејзините оснобни определби, инспирирана од едно пошироко сфаќање за рационалноста, кое ги вклучува не само нејзините аналитички, туку и нејзините дијалектич- ки облици.