(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2017)
Бидејќи секое deme е уникатно, не може da ce направи образец или станdapdna форма за пишување мерливи цели eo undueudycumuom образовен план (ИОП). Дури и dee или поееќе deya со слични тешкотии или со иста состојба (на пример, аутизам или АДХД) различно ќе учат, ќе ce развиваат и различно ќе наnpedyeaam, и затоа не можат da имаат исти цели ео ИОП. Od големо значење е ИОП da ги слedu настаените планоеи и организацијата ео училиштето, како u da dude јасно напишан и лесно пргшенлив. Бројот на целите не треба da биде многу голем, a постаеените цели треба da ги изразуеаат очекуваните позитиени постигнувања, da не го изразуваат она што ученикот нема da ycnee da го постигне. Исто така, важно е фокусот da 6ude на nocmaeyеање краткорочни и специфични цели, a не da ce глобализира со постаеуеање општи цели. Во овој труд ќе прикажеме ИОП на ученик eo IV oddeлeнue, a акцентот ќе го ставиме на процената на моменталното ниво на функционалните способности, ќе ги откриеме неговите јаки и слаби страни, ќе обрнеме енимание на пишувањето мерливи цели и ќе ги посочиме npotfedypume за мерење на разеојот во odnoc на eodmunume цели.