(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2017)
Системот на национална безбедност на Кина ео голема мера е детерминиран од спецификите на организирањето на кинеската држава која ce базира на историскиот развој, но и од потребата да ce изгради систем на национална безбедност кој ќе биде ео функција да одговори, односно да ce справи со потенцијалните безбедносни закани за државата. Аналогно на тоа ce поставува прашањето „ дали постоечкиот систем за национстна безбедност е рационална претпоставка за остварување на целите на политиката за национална безбедност? “ и прашањето „ дали Кина има адекватни капацитети за справување со безбедносните предизвици“? Овие прашања ce широко поставени во безбедносната агенда на Кина и постојано им ce дава потребното значење со цел да ce мултиплицираат напорите за осигуруеање на мирот и безбедноста во државата.