(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2017)
Oeoj mpyd ja испитува предикцијата на конституентите на антиципираниот психолошки догоеор ерз основа на работните вредности кај студенти ео завршна година на студии како потенцијални кандидати за работа. Земајќи ги предвид целите кои младите луѓе сакаат да ги реализираат преку работата, како и природата на типовите психолошки договор, ce постулираше дека најголем придонес во објаснуеањето на еаријансата во релациските верувања за личните обврски кон идниот работодавач и релациските веруеања за оберските на идниот работодавач кон односното лице имаат работните вредности насочени кон социјална интеракција. Најдобри предиктори на трансакциските верувања за личните обврски кон идниот работодавач и трансакциските веруеања за обврските на идниот работодавач кон конкретниот поединец беше претпоставено дека ce работните вредности од утилитаристичката ередносна ориентација. Примерокот го сочинуваа 312 испитаници, редовни студенти од завршна година на студии од областа на природните, хуманистичките, општествените и на техничките науки при УКИМ. Применетата хиерархиска регресивна анализа покажа дека социјалните работни вредности ce значајни предиктори на релациските верувања, додека утилитаристичките работни ередности ce значајни предиктори на трансакциските верувања за заемните обврски со идниот работодаеач. Беше најдено дека значаен дел од варијансата на релациските и трансакциските верувања за обврските на идниот работодавач објаснуваат и другите групи работни вредности. Резултатите ce дискутирани и истакната е нивната практична импликација.