(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2017)
Во трудот ce испитува развиеноста на речникот кај момчиња и кај девојчиња 60 рано и ео средно детство. Усвојувањето на речникот е еден од најеажните аспекти на развојот на гоеорот. Уште од најрана еозраст, a посебно 60 предучилишниот период, ce случуваат значајни кбантитативни и квалитативни промени 60 доменот на речникот. Со еозраста бројот на зборовите во речникот рапидно ce зголемува. Притоа, децата успеваат да продуцираат и поголем број збороеи и збороеи со поголем степен на сложеност. Истражувањата на разликите меѓу момчињата и девојчињата најчесто ги посочуваат девојчињата како поуспешни во тој поглед. Вкупниот број испитаници бо оеа истражуеање изнесуеа 222. Од ние 110 ce момчиња, a 112 ce девојчиња. Испитаниците ce поделени во три еозрасни групи и тоа 3-4-годишни, 5-6-годишни и 7-9-годшини. Во секоја група има no 74 испитаници. Просечната возраст изнесува 3,3 години за првата возрасна група, 5,3 години за emopama и 7,9 години за третата возрасна група. Сите испитаници ce Македонци, со православна eepoucnoeed, a македонскиот јазик е првиот јазик кој го научиле до моментот на истражувањето. Добиените резултати ги nomepdyeaam хипотезите според кои поеозрасните деца и девојчињата имаат поразвиен речник од помладите деца и од момчињата. He е добиен значаен интеракциски ефект меѓу бозраста и полот. Наодите понатаму ce дискутираат во контекст на изложените теоретски и емпириски сознанија, no што следуеаат заклучни согледуеања.