(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2018)
Трудот ја обработува темата за карактеристиките на постоечките фон- тови наменети за лицата со дислексија. Прво се осврнува на појаснување на самиот акт на читање, како засегната способност кај лицата со дислексија, а потоа нуди опис на дислексијата како најчеста тешкотија во учењето и ги посочува клучните теории за нејзиното постоење, како и основните дефицити кои се јавуваат кај овие лица и го отежнуваат процесот на читање. По појаснувањето на основната терми- нологија, следува компаративна анализа на истражувања поврзани со фонтовите за дислексија, како основа за навлегување во суштинските карактеристики на овие фонтови. Карактеристиките на фонтовите за дислексија се обработени во трети- от дел од трудот. Во овој дел се појаснети основните параметри кои ги поседуваат фонтовите генерално, а потоа е наведено како параметрите варираат кај фонто- вите за дислексичните читачи, со цел да се приспособат на нивните потреби. Пок- рај тоа што е направена компарација на најпознатите латински фонтови, понуден е опис и на фонт изработен за истата намена, но со кирилско писмо.