(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2018)
На универзитетско ниво, процентот на студенти со високо образование сè повеќе се зголемува. Во Македонија не постојат статистички податоци за бројот на запишани студенти со инвалидност на академските институции. Несоодветна- та пристапност до високообразовните институции, недостатокот на поддршка, негативните социјални ставови и социјалната изолација, како и немањето финан- сии влијае на успехот на студентите со инвалидност и на нивната инклузија во ви- сокото образование. Целта на овој труд е да се даде детален преглед на некои од овие предизвици во високото образование на студентите со инвалидност. Направе- на е детална анализа на 11 публикации. Од овие публикации можеме да заклучиме де- ка членовите на факултетската управа, генерално, имаат позитивни ставови кон студентите со инвалидност, но некои истражувања укажуваат и на не толку по- волни ставови кон студентите со т.н. невидлива инвалидност, како што се тешко- тии во учењето. Исто така, постојат контрадикторни резултати во дел од публи- кациите за академското постигање на студентите со и без инвалидност.