(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2018)
Во ова истражување имавме цел да одговориме на прашањето дали постои разлика во поглед на професионалното согорување, изворите на стрес и животното задоволство помеѓу воспитно-образовниот кадар во средните училишта во Репуб- лика Македонија во однос на местото на работа, полот и должината на работниот стаж. Примерокот опфаќа 440 просветни работници од кои 220 се од средните учи- лишта од внатрешноста на Република Македонија, а 220 се од средните училишта во Скопје. Истражувањето беше спроведено во периодот помеѓу февруари – април 2018 година. Резултатите од истражувањето укажуваат дека не постои статистички значајна разлика во степенот на изразеност помеѓу професионалното согорување, изворите на стрес и животното задоволство помеѓу воспитно-образовниот кадар од внатрешноста на Република Македонија во споредба со Скопје. Истражувањето покажа дека возраста и годините на работен стаж значајно корелираат со професи- оналното согорување и нивото на доживеан стрес, така што повозрасната група со најмногу години на работен стаж е најподложна на влијанието на професионално со- горување и на изворите на наставничкиот стрес.