(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2018)
Овој труд ја објаснува деликатната врска меѓу медиумите и тероризмот со цел да се постигне подобро разбирање на односот помеѓу овие два ентитета. Во овој труд ќе се проучи како публицитетот им користи на терористите и како ме- диумите имаат корист од актите на терористите. Исто така, трудот ќе се оби- де да одговори на следниве прашања: како можеме да го преиспитаме сензационалис- тичкото покривање на тероризмот за да се оневозможи пристапот на терористи- те до слободна медиумска платформа?; какви односи постојат меѓу терористички- те групи и медиумите?; до колкав степен медиумот може да се смета за одговорен за обезбедување на терористите „кислород од публицитет“?; дали е можно медиу- мите објективно да известуваат за терористите без да ги промовираат нивните акции и без да поттикнат страв? Целта на овој труд ќе биде фокусирање на одно- сот помеѓу медиумското покривање и терористичките напади, покренувајќи го пра- шањето дали зголемената медиумска покриеност има ефект врз зголемени теро- ристички напади.