(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2018)
Изминатата деценија Европската Унија се соочи со бројни превирања и кри- зи кои директно влијаеја на нејзината стабилност и благосостојба. Почнувајќи од конфликтите во Африка, економските кризи, неизвесноста околу партнерствата и проширувањата, стабилноста на земјите од Западен Балкан, терористичките на- пади во европските градови, сè до мигрантските и бегалските кризи. Овие комплек- сни настани, доведоа до тензичност и поделеност во рамките на Унијата, пораст на популистичките партии против ЕУ, а кулминираше со одлуката на Обединето- то Кралство да ја напушти Унијата. Во изминатите години Европа важеше за нај- развиениот облик на регионална интеграција на политички, економски и безбедно- сен план, но настаните околу Брегзит го ставија под сомнеж единството и постое- њето на Унијата. Овој историски преседан може да има домино-ефект и кај остана- тите земји-членки на ЕУ и да го смени правецот на државите кон европската без- бедност и одбрана. Во трудот ќе се анализираат загубите и придобивките на Вели- ка Британија од членството во Унијата, како и актуелните и идните односи на Британија со Европа и светот и можните импликации врз надворешната и безбед- носната политика на Европската Унија.