(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2018)
Системот на национална безбедност на Република Црна Гора се заснова на спецификите на црногорската држава и е приспособен да може да одговори на совре- мените безбедносни предизвици. Со тоа, во голема мера тој треба да одговори на за- каните и ризиците со кои се соочува државата на национален, на регионален и на меѓународен план. Ова значи градење ефикасен систем, функционален и оперативен за справување со безбедносни закани за државата. Основните дилеми кои се пред- мет на дискусија во самиот труд се однесуваат на прашањата: дали системот на национална безбедност може во целост да ја спроведе политиката за национална безбедност и дали Црна Гора, поради ограничените ресурси, има адекватни капаци- тети за справување со безбедносните ризици и закани. Овие прашања се постојано отворени и за нив се бараат нови одговори.