(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2025)
Многу психолошки теории ја опишуваат поврзаноста на родителското од- несување со децата и карактерните особини што се развиваат кај нив. Една од по- истакнатите теории е теоријата за родителско прифаќање/отфрлање (Parental Acceptance Rejection Theory - PART), чиј автор е Роналд П. Рохнер, а кој, исто така, е автор на повеќе прашалници кои го мерат интерперсоналното прифаќање/отфрла- ње (со англиски називи PARQ). Целта на овој труд е да се опишат инструментите со кои се мери прецеп- цијата на родителското прифаќање/отфрлање од страна на децата, родителите за своите родители и перцепцијата на родителите за својот однос кон децата. Тоа се следниве инструменти: PARQ за деца, PARQ за родители и PARQ за возрасни. Си- те инструменти имаат две супскали за мајката и за таткото посебно. Како и во 57 земји во светот, и во нашата македонска популација е направено приспособување на наведените инструменти, со реверзибилен превод, и се добиени мерки на релија- билност на инструментот и на ајтемите. Добиени се следниве резултати за рели- јабилност на инструментите: Cronbach`s Alpha на PARQ за деца за мајка е 0,91 за татко 0,93; Cronbach`s Alpha на PARQ за родители изнесува: за мајка 0,82, додека за татко е 0,81; Cronbach`s Alpha на PARQ за возрасни за процена на мајка е 0,91, додека за татко изнесува 0,90. Според тоа, постојат индикации дека овие инструменти би можеле да се користат и на македонската популација во истражувачки цели, но и во клиничката пракса по преземање соодветни постапки за стандардизација.