(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2018)
Статусот на жените во доцната антика и раното христијанство е инспи- ративна тема за дебатирање во последните неколку децении. Новиот завет е полн со текстови кои сведочат за вклученоста на жените во ранохристијанските оп- штини. Во Посланијата на св. Павле тој ги поздравува жените, им се обраќа како со- работнички, ѝ се обраќа на една од нив како на ѓакониса, дури една нарекува и Апос- тол. Овој текст прави еден кус осврт на улогата и позицијата на жените во анти- ката, кој спореден со подоцнежната анализа на нивното место во ранохристијан- скиот свет најдобро ќе покаже дали и колку новата религија влијаела врз нивната, да употребиме тука еден излитен модерен збор, еманципација. Во контекст на ова, проучуваме и неколку примери на дедикаторски мозаици од археолошките локали- тети во Република Македонија.