(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2024)
Текстот тргнува од перцепцијата и рецепцијата на глобалистич- ките, односно антиглобалистичките процеси во изминатите 20 години, кои доведоа до голем раст на економската, политичката и воената моќ на некои нови (или повторно зајакнување на некои стари) светски сили, какви што се, на пример, Русија, Кина, Турција, Иран, Индија, Бразил и други. Врз основа на новата реалност на светската економска, геополитичка и културна „кар- та“, текстот настојува да даде аргументи за застареноста на традицио- налната цивилизациска, културна и општа „аксиолошка“ поимно категори- јална поделба на Исток и Запад, и сите стереотипи, заблуди и предрасуди на таа поделба, пласирани, пред сé, од страна на моќната западна медиумска пропагандна машинерија во изминатите речиси два века. Жестоката и крва- ва борба за зачувување на сопствената хегемона и доминантна позиција на досегашните империјални и постколонијални сили (претежно високоразвие- ните капиталистички држави на ЕУ и на НАТО, на чело со САД) и нивниот третман на сите други како постколонијален „остаток на светот“ им дава за право на сите оние аналитичари од различна философска, научна и тео- лошка провениенција, кои синтагмата The West and the Rest (Западот и ос- татокот) ја сметаат за најточен поимно категоријален „одраз“ на новата светска реалност. За волја на вистината, оваа синтагма станува сé повеќе евидентна и незаобиколива и на полето на истражувањето и дејствувањето на една тол- ку битна наука и пракса за човечкиот опстанок денес – биоетиката.