(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2019)
Во овој труд вниманието е посветено на општествено-економскиот аспект на т.н. „нова глобална поделба на трудот“ или „глобален синџир на вредности“ со акцент врз родовата компонента. Во анализата се опфатени текстилната индустрија и затворскиот труд, познат како „затворски ин- дустриски комплекс“, кои се составен дел од структурирањето и поделбата на трудот во светски рамки. Поаѓајќи од теориите и истражувањата во до- менот на глобалниот развој, неомарксистичката феминистичка теорија, како и од актуелните новини во сферата на економијата и пазарот на тру- дот, целта на овој труд е да покаже дека „новата“ глобална поделба на тру- дот е неодржлива и штетна за жените во светот и, воопшто, за сите соци- јално ранливи категории луѓе. Воедно, во трудот се укажува на потребата од креирање родово-сензитивни политики коишто ќе ги земат предвид специ- фичните состојби на жените и мажите во сите контексти, како и специ- фичните родови ефекти што произлегуваат од социоекономските политики на глобален развој.