(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2019)
Макуларната дегенерација (МД) вклучува цела низа прогресивни и де- генеративни промени во макулата. Иако е оштетен централниот вид, пери- ферниот вид кај MД обично е зачуван. За жал, не постои ефикасен медицин- ски третман за повеќето макуларни дегенерации, поради тоа рехабилитаци- јата треба да се фокусира на развојот на визуелните компензаторни меха- низми. Поради оштетување на централниот вид, лицата со МД имаат теш- котии во читањето. Проблемите во читањето се примарна тешкотија, во- едно и примарна цел во рехабилитацијата на видот кај лицата со МД. Во моментот, преовладувачки методи во обуката за читање е зголемување на текстот и свесност за скотомот. Исто така, поновите истражувања ука- жуваат дека специфичната окуломоторна обука, отстранување на т.н визу- елен хаос и користење посебни фонтови се корисни во рехабилитација на вештината за читање. Целта на оваа статија е да се анализираат и да се дискутираат методите и адаптациите што се достапни денес и што може да се искористат во рехабилитација на читањето кај лица со MД.