(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2019)
Улогата и влијанието на ЕУ како глобално-регионален актер во сфера- та на мирот и безбедноста ја детерминираат три главни фактори: 1) капа- цитети (институционален, материјален, човечки, оперативен и финан- сиски) за преземање мисии; 2) подготвеност за насочување на ресурси за без- бедносни и одбранбени цели, пред сè, согласно со приоритетите на земјите- членки; и 3) прифаќањето на ЕУ, (внатрешно и надворешно) како сериозен актер во мирот и безбедноста. Во изминатите три децении, институцио- налната рамка за безбедност и одбрана на ЕУ, беше постојано надградувана и развивана. Почетоците на овој процес се воспоставени со Договорот од Мас- трихт (1992), кој ја воспостави Заедничката надворешна и безбедносна поли- тика (ЗНБП) на Унијата. Со стапувањето во сила на Спогодбата за стаби- лизација и асоцијација во 2004 година, Р.С. Македонија и официјално ја пот- врди определбата за приближување кон целите на ЗНБП. Трудот го анализи- ра процесот што го реализира Р. Македонија на овој план. Исто така, тру- дот ги анализира и предизвиците со кои се соочува Р.С. Македонија во однос на ова прашање.