(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2019)
Политиката на национална безбедност на Швајцарија се заснова на спецификите на швајцарската држава и се одлиува со голема сложеност и комплексност. Оттука, проучувањето на безбедносната политика треба да се заснова на нејзино целосно разбирање и темелно согледување на состојбите за да нема импровизација и парцијализам. Ова значи дека безбедносната по- литика треба да биде рационално фундирана и да ги синтетизира напорите на сите безбедносни актери за да го обезбеди потребното ниво на безбедност, за општеството, за нацијата, за граѓаните. Генерално, променетата природа на безбедносните ризици и закани ја услови потребатадефинирање на безбед- носната политика на Швајцарија, но наметна и усвојување нови пристапи за безбедноста. Прифаќајќи ја ваквата реалност, Швајцарија мора да се приспо- соби на новите околности заради заштита на националните интереси и по- литиката на неутралност. Адаптирањето на безбедносниот систем во но- вата безбедносна средина треба да биде израз и резултат на евидентна гене- рална сеопфатна инклузија на сите субјекти што се оспособени за спроведу- вање на безбедносната политика.