(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2019)
Општествениот живот на човекот е длабоко вкоренет во неговата личност. Способноста да соработува, да води, да следи, да преговара и да се грижи за другиот го прави човечкот она што е. Сепак, како точно успева да ги координира и да ги разбере состојбите и намерите на другите и да ги изразу- ва сопствените сè уште останува да се разјасни. Земајќи ја предвид природа- та на емпатијата како потенцијален психолошки мотиватор за помагање на другите во неволја, логично е таа да се смета за клучен фактор во социјал- ниот живот на луѓето. Во овој труд се зборува за емпатијата кај децата и адолесцентите ка- ко способност која се развива и се учи, но, исто така, има и генетско по- текло. Но, главната цел е да се испита емпатијата и нејзината поврзаност со социјабилноста на децата и адолесцентите. Во таа насока, прво ќе се опи- ше природата на емпатијата и сите фактори што влијаат врз нејзиното создавање и развој, а потоа ќе се поврзе со однесувањето на детето и адо- лесцентот со своите врсници и со општеството пошироко. Сите наоди се базирани на научни истражувања и теории во оваа област.