(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2019)
Истражувањето е спроведено со цел да ги испита психометриските својства на кратката верзија на Скалата на ставови кон лезбијки и геј-мажи (ATL-S) преведенa на македонски јазик. Вкупно 500 студенти на додиплом- ски студии кои студираат на пет различни дисциплини (медицина, стома- тологија, психологија, специјална едукација и рехабилитација и социјална ра- бота) доброволно учествуваа во истражувањето со давање одговори на неколку прашалници: целниот инструмент (ATLG-S), Скала на трансфобија (TS), Тест за коефициент на емпатија со осум ајтеми, кратка верзија на Скалата на ориентација кон доминација (SDO) и кратка верзија на Скалата за довер- ба во луѓето. Анализата на податоците укажува на тоа дека внатрешната конзис- тентност на ATLG-S скалата е соодветна како за целиот инструмент (α = .90), така и за супскалите за ставот кон лезбијките (α = .85) и кон геј-мажи- те (α = .77). Спроведената експлораторна факторска анализа со методот на главни компоненти, проследена со облимин ротација, извлече двофакторско решение на внатрешната структура на инструментот. Иако не е во соглас- ност со претходните наоди, добиената структура може да се објасни и да се смета за адекватна. Проверките на валидноста со методите на разлики ме- ѓу групи, тестовите на конвергентна и на дискриминантна валидност, увер- ливо потврдија дека ATLG-S е валидна и релијабилна мерка за негативни ста- вови кон хомосексуалноста и ја поддржуваат неговата употреба како инструмент кај студентите и практичарите кои работат во т.н. помагач- ки професии.