(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2024)
Алцхајмеровата болест, која сочинува 60-80% од случаите на деменција, претставува специфична патологија со низа симптоми, вклучувајќи губење на меморијата, нарушено расудување и други когнитивни опаѓања. Напредокот и управувањето со болеста бараат сеопфатен пристап кој вклучува професионал- на грижа, вклучување на семејството и индивидуализирани планови за нега. Истражувањето се фокусира на методи за работа со лица со Алцхајмеро- ва болест и нивните семејства, истакнувајќи ја важноста на комуникацијата во спроведувањето на индивидуализирани планови за нега. Целта е да се покаже дека добро подготвен план за нега, заедно со ефикасна комуникација со членовите на семејството, може да го подобри квалитетот на животот и потенцијално да го забави напредокот на болеста. Истражувањето беше спроведено во два дела: прашалник за негуватели кои работат со пациенти со Алцхајмерова болест и полуструктурирано интервју со 33 членови на семејствата на лица дијагности- цирани со болеста. Овој пристап обезбеди и квантитативни и квалитативни податоци, нудејќи сеопфатно разбирање на проблемите. За подобрување на грижата за Алцхајмерова болест, препорачуваме зго- лемување на вклученоста на семејството преку структурирани модели и обу- ка, зголемување на достапноста на специјализирани услуги, промовирање на професионален развој, зајакнување на етичките стандарди за комуникација, имплементација на сеопфатни системи за поддршка и редовно оценување на плановите за нега. Овие мерки имаат за цел да обезбедат холистички и ефек- тивни стратегии за грижа, подобрувајќи го квалитетот на животот за лицата со Алцхајмерова болест и нивните семејства.