(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2024)
Низ историјата, семејствата доживеале значителни значајни промени. Од прединдустриската ера до денес, семејните структури еволуирале поради индустријализацијата, технолошкиот напредок и менувањето на општестве- ните вредности. Во прединдустрискиот период, семејствата се фокусирале на пренесување основни вештини на децата, при што жените првенствено раково- деле со домашните работи, а мажите преземале авторитативни улоги. Сепак, индустријализацијата довела до многу промени во семејствата и начинот на живот: членовите на семејството се приклучиле на работната сила, жените добиле поголема важност во јавниот живот и традиционалните родови улоги се промениле. Појавата на капитализмот ја менува економската динамика нагла- сувајќи го индивидуализмот. Технолошкиот напредок дополнително го тран- сформира општеството, влијаејќи на медицината, комуникацијата и на се- којдневниот живот. Денес, браковите значајно се намалуваат, бројот на разводи се зголемува, а стапките на фертилитет се сè пониски. Исто така, се одложува бракот и раѓањето. Овој труд има за цел да направи преглед на карактеристи- ките и на начинот на живот на семејствата пред индустријализацијата и да ги анализира влијанието и промените на семејствата предизвикани од ефектите на индустријализацијата.