(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2024)
Овој труд првенствено се фокусира на феминизмот и на женското дви- жење и како тие се профилираат во македонското општество. Феминистич- ката идеологија рефлектира разни форми на активизам, чија заедничка цел е да се надмине потчинетиот статус на жените во општеството и да се постиг- не рамноправност помеѓу мажите и жените. Оттука, во овој труд се иследу- ваат следните прашања, дали феминистичкиот активизам во македонското општество придонесува за унапредувањето на правата на жените, и дали секое женско движење може да биде ситуирано во рамките на феминистичката те- орија? Следствено на тоа, преку анализа на конкретни активности, акции и движења во јавниот дискурс, ќе се истражи какви се релациите на женското движење со феминизмот, со акцент врз нивната идентификација со феминис- тичкото движење. Истовремено во овој труд ќе бидат опфатени прашања за родот како централна аналитичка категорија во феминистичкиот дискурс, но и дискрепанцијата меѓу рамноправноста како универзална вредност, од една страна, и вкоренетите обрасци на доминација во однос на родот и сексуалната ориентација, од друга страна.