(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2024)
Родово базираното насилство (РБН) претставува сериозен социјален и правен проблем кој ги засега сите општества, вклучувајќи ја и Северна Македо- нија. Овој вид насилство е длабоко вкоренет во нееднаквите односи на моќ меѓу половите и општествените норми кои ги засилуваат тие нееднаквости. Родово базираното насилство вклучува физичко, сексуално, психолошко и економско насилство насочено кон личност поради нејзиниот пол или род. Тоа не само што предизвикува директна штета врз жртвите, туку и влијае на нивната благосос- тојба, личен развој и учество во општеството. Северна Македонија, како земја која се стреми кон евроинтеграција и усвојување на европските вредности, презема значајни чекори за справување со овој проблем преку законодавство, стратегии и програми за превенција и зашти- та на жртвите. Сепак, остануваат бројни предизвици кои ги попречуваат овие напори, како што се недоволната свест на јавноста, културните бариери, неа- декватната имплементација на законите, недоволната поддршка за жртвите, како и нееднаквост во пристапот до правда на жртвите. Овој труд има за цел да ги анализира тековните состојби во однос на ро- дово базираното насилство во Северна Македонија, да ги идентификува главните предизвици со кои се соочува земјата и да предложи конкретни стратегии и мерки за нивно надминување. Преку анализа на постоечките податоци, законо- давната рамка и студија на случај, ќе се обидеме да обезбедиме целосен преглед на проблемот и да понудиме препораки за подобрување на ситуацијата.