(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2024)
Предвидувањата и очекувањата за помирољубиви, побезбедни и кооперативни односи во меѓународниот систем со почетокот на XXI век, за жал не се остварија. Имено, и денес сме сведоци на бројни насилни внатрешни, но и конфликти помеѓу држави, чиешто решавање и разрешување не е ниту на повидок. Оттука, неминовно се наметнува дилемата за апликативноста, ефикасноста и одржливоста на постоечките пристапи за справување со конфликтите, т.е. дали истите нудат прифатлива платформа за креирање реални решенија, а во таа насока, кои се и главните предизвици на овој план. Во тој контекст, целта на анализата во трудот е истражување на можните одговори на посочената дилема. За таа цел, фокусот е конкретно ставен на анализа на постоечките предизвици од односот теорија - практика и од излезните решенија врз апликативноста и одржливоста на инструментите и методите на пристапите за решавање и за разрешување на конфликти.