(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2024)
Овој труд ќе анализира како и до кој степен терористите и насилните екстремисти досега комуницирале преку генеративна вештачка интелигенција и ќе ги идентификува потенцијалните начини на кои би можеле да ја злоупотре- бат генеративната вештачка интелигенција во иднина. Затоа е неопходно да се преиспитаат претпоставките дека терористичките и насилните екстремис- тички актери брзо ќе ја усвојат генеративната вештачка интелигенција само врз основа на проценката на способностите што таа може да ги понуди. Иако истражувањата покажаа дека технолошката способност и достапноста се клучни двигатели на терористичките иновации, терористичките и насилни- те екстремистички актери исто така ја проценуваат секоја нова технологија за нејзината компатибилност (и со нивниот начин на работа и со идеологија), релативната сложеност, трошоците и контекстот во кој тие работат. Разби- рањето на овие фактори, и изолирано и во однос еден со друг, ќе биде клучен ас- пект во следењето на степенот до кој терористите и насилните екстремисти усвојуваат генеративни алатки за вештачка интелигенција. Притоа, трудот ќе се обиде да ја идентификува веројатната траекторија за злоупотреба на оваа технологија од страна на терористичките актери, како и да понуди рефлексија со некои првични препораки за креаторите на политиките.