(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2024)
Целта на овој труд е да се воспостави врска помеѓу клучните политички актери и значајните политички прашања во врска со религијата во јавниот дис- курс и градењето мир во поширок контекст. Предизвикот лежи во решавањето на дилемите околу тоа дали дискусиите за религијата, нејзиното влијание врз помладите генерации и нејзината улога во создавањето мир се единствено под влијание на религиозните фактори или дали и други општествени и политички актери имаат улога. Преку нашето истражување, идентификувавме тековни политички процеси кои имаат потенцијал да го подобрат верскиот дијалог и создавањето мир на различни нивоа. Ова мапирање на актери и процеси е ба- зирано на анализа на литература, воспоставени академски и социјални мрежи како Culturelink (Мрежа на мрежи за истражување и соработка во културниот развој, основана од УНЕСКО и Советот на Европа), веб-пребарувања и интер- вјуа со засегнатите страни. Резултатот од оваа анализа е сеопфатна листа од над 300 актери документирани во проектот RETOPEA Horizon 2020. Главната теза е дека тековните политички процеси нудат можности за зајакнување на дијалогот, кој е посилен во некои европски земји, наспроти други во кои истиот недостига кога станува збор за решавање на прашања поврзани со враќањето на религијата во меѓународната политика и напорите за градење мир.