(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2024)
Овој труд ја анализира положбата на наставничката професија во рам- ки на пошироката општествена стварност во XXI век, со особен осврт на со- времениот македонски педагошки и општествен контекст. Трудот најпрво дава сумирано претставување на неколку централни пунктови поврзани со наставничката професија во современото општество: 1. Интерпретација на овогодишната тема на УНЕСКО: „Трансформацијата на образованието почну- ва со наставниците“; 2. Консултирање на неколку теории кои даваат поширо- ка перспектива на наставничката професија генерално (Конрад Лисман, Џорџ Штајнер, Џон Дјуи и Џером Брунер); 3. Критика на негативната тенденција наставничката професија да се толкува од гледна точка на пренос на информа- ции, а не во рамки на поширокиот воспитно-образовен процес, како што тоа го налага теоријата и историјата на педагогијата. Остатокот од трудот се занимава со применување на генералните педагошки и филозофски теории врз македонскиот современ контекст во дијалог со специфичната македонска пе- дагошка традиција. Трудот посветува особено внимание на „Концепцијата за основно образование“ (2021) којашто е интерпретирана како обид да се реин- терпретира и рехабилитира положбата на наставникот во современото маке- донско образование.