(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2020)
Историските и демографски процеси влијаеле значително на трансфор- мацијата на традиционалното во модерно семејство, при што ја промениле не- говата структура, функции, партнерските односи, како и родителството и воспитувањето на децата, перцепцијата за бракот, разводот, наталитетот итн. По индустриската револуција нуклеарната форма на семејство станува доминантен модел на семејство во Европа и е сè уште најзастапен и во маке- донското современо општество. Општествени промени како глобализацијата, индивидуализацијата, се- куларизацијата, како и динамиката на современото живеење довеле до нови форми на семејства кои се одраз на современите општества. Во овој труд ќе би- де претставена кратка анализа на структурата на семејствата, трансформа- цијата од традиционално кон модерно семејство и новите модели на семејства. Конкретно ќе бидат подетално елаборирани вонбрачните заедници, мултиет- ничките семејства и истополовите заедници во РС Македонија и ќе бидат пре- зентирани резултатите од квалитативно истражување за перцепцијата на овие модели на семејства во РС Македонија спроведено во текот на 2019 година.