(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2020)
Иако терминот терапија со примена на животни е релативно нов, употребата на животните за надминување на болест или настаната состојба кај луѓето не е нова идеја. Најрана примена на животните во тераписки цели би- ла забележана во Белгија, каде животните и луѓето биле рехабилитирани заедно, а животните претставувале значаен дел од природната терапија на луѓето. Примената на различни терапии и активности со децата со попрече- ност со цел подобрување на нивната целокупна состојба и реализирањето на се- којдневните активности се проширува. Еден од современите пристапи во третманот на децата со попреченост е терапијата со примена на куче и се фо- кусира на подобрување на физичкото, когнитивното и социоемоционалното функционирање на личноста. Нашето истражување беше организирано во облик на квазиексперимент, во контролната и експерименталната група беа вклучени деца со моторни нару- шувања, проблеми во говорот и деца со проблеми во однесувањето. Контролната група подложеше на класичен третман со специјален едукатор и рехабилитатор, додека во експерименталната група беше применета терапија со куче. Истражувањата покажуваат дека присуството на куче за време на тера- пиите им помага на децата да го подобрат своето расположение, ја зголемуваат волјата за активно учество, полесно емоционално изразување, ги подобруваат или надминуваат говорните нарушувања, се поттикнува комуникацијата, се подоб- рува психомоторниот развој и се постигнуваат низа физиолошки придобивки.