(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2020)
Аутизмот претставува первазивно развојно нарушување кое се дефинира со постоење на ненормален или оштетен развој кој се манифестира пред тре- тата година од животот со карактеристичен облик на патолошко функциони- рање во сите три области на социјалните интеракции, во комуникациите и со повторувачко однесување (СЗО). Трудот претставува анализа на литература која го обработува аутис- тичниот спектар на нарушување, со посебен осврт на емпатијата и система- тизирањето, две значајни димензии во нивното функционирање и нивното со- цијална интеракција. Препораките кои произлегуваат од анализата на повеќе истражувања укажуваат дека особено значаен е интензивниот ран третман, примена на стратегии за стимулација на емпатијата и систематизирањето, но и влија- ние на пошироката јавност за прифаќањето на децата со аутистичен спектар. на нарушување во сите сфери на општественото живеење.