(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2020)
Кога дискутираме за транзициите на глувите и наглуви адолесценти, нив треба да ги перципираме холистички и да ги препознаеме природата и ком- плексноста на врските меѓу традиционалните транзиции. Мерките за „ус- пешни“ или „неуспешни“ транзиции, не секогаш се усогласуваат со традицио- налните транзиции засновани на настани како и на институциските транзи- ции. Треба да ги прошириме нашите сфаќања за процесите на транзиција и по- сакуваните исходи. Успешната транзиција започнува со довербата во глувите и наглувите ученици да го водат сопствено планирање за транзиција. Автономијата на глувите адолесценти е поврзана со подобро вработување со бројни можности за напредување и повисок приход. Автономните верувања, капацитети и акции се поврзани со подобрени исходи за учениците со попреченост. Кога дискутираме за можностите за вработување, јасно е дека постои промена на традиционалните параметри на индустриското општество. Старите тра- диционални занимања се заменети со потребата на лицата да се адаптираат на новите стандарди за работа и на променливите услови на пазарот, преку преква- лификација или промена на занимањето. За да се подобри развојот на автономи- јата, средините мора да ги олеснат можностите за индивидуата да преземе кон- трола врз сопствениот живот, и слободно да донесува одлуки и да прави избори. Кога дискутираме за независноста и автономија, нив мора да ги поврземе со новите технологии во подем. Технологијата значи зголемен пристап, независ- ност и потпирање на себеси. Со високите очекувања од родителите и настав- ниците и преку користење на технологијата во образовни цели, овие глуви и наглуви адолесценти ќе бидат подготвени за факултет и за соодветни кариери.