(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2020)
Аутистичниот спектар на нарушување (АСН) е честа појава кај децата со слепило. Разликувањето на карактеристиките „слични на аутизам“ и „вис- тински“ аутистички карактеристики е многу тешко, и бара клиничко искус- тво со деца со слепило и нивниот типичен развој, како и соодветно приспособе- ни алатки за проценка. Целта на овој труд е да се направи преглед на карактеристиките на сле- пилото и АСН. Анализирана е стручна литература според критериумите на ПРИЗМА. Направена е детална анализа на публикации од ЕРИК, ЕБСКО, Science-Direct, PROQUEST, SCOPUS, and Google Scholar. Најновите истражува- ња покажуваат дека преваленцата на АСН е поголема кај лица со оштетен вид (48%) отколку кај општата популација (1,5%), а ризикот од АСН се зголемува со сериозноста на оштетување на видот. Исто така, истражувањата покажу- ваат дека одредени етиологии на слепило се особено висококоморбидитетни со АСН, како што е хипоплазија на оптичкот нерв, прематурна ретинопатија и анофталмија.