(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2020)
Предмет на овој текст е анализа на промените во големината, составот и основните белези на семејствата. Важноста на оваа анализа се согледува во фактот дека семејството претставува посебна институција во чии рамки се одвива биолошката и социоекономската репродукција на населението. Анализа- та претставена во овој текст е дескриптивна, базирана на податоци од пописи- те за населението, домаќинствата и становите, спроведени во 1994 и 2002 го- дина, во Македонија како и пописни податоци во другите пописни години и по- датоци од виталната статиститика.