(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2020)
Со оглед на акумулацијата на докази за комплексните врски помеѓу ро- довите норми и добросотојбата, проучувањето на ефектите на маскулините норми врз здрвјето на мажите сѐ повеќе станува фокус на интерес на јавното здравство. Ова истражување е обид да се придонесе кон расветлување на поврза- носта меѓу прифаќањето на различните аспекти на хегемоната маскулина норма со самодовербата и задоволство од животот од една страна и депресив- носта, анксиозноста, стресот, емоционалната затвореност и преземањето ри- зици по здравјето од друга. Примерокот на кој се прибирани податоците е сос- тавен од 310 мажи, етнички Македонци од 20 различни градови во земјата, на возраст меѓу 20 и 30 години. Резултатите од анализата на корелациите меѓу осумте вклучени вари- јабли, освен што јасно ја потврдија потребата од анализа на различните аспек- ти на маскулиноста врз однесувањето на мажите, сугерираат и дека за оваа возрасна категорија мажи, идентификацијата со хегемоната маскулиност но- си повеќе потенцијални опасности од придобивки. Така, додека прифаќањето на хегемониот идеал е позитивно поврзан со самопочитувањето и задоволството од животот низ само мал број аспекти, поголемиот дел од нив се асоцирани со не- подготвеност да се споделуваат емоции, депресивност, стрес, анскиозност и одне- сувања ризични по здравјето.