(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2020)
Филозофот Платон тврди дека македонскиот крал Архелај, наводно неза- конит син на Пердика II и на робинка, ги убил сите законски наследници на прес- толот и насилно ја приграбил кралската власт во Македонија. Иако оваа приказ- на била добро позната во античко време, современите историчари ја оспорува- ат делумно или во целост; сепак, сите обиди да се докаже дека е неоснована се темелат врз претпоставки и врз конјектури на инаку неврзани аргументи. Повторната анализа на изворните податоци и споредбата со соодветни приме- ри за наследувањето на кралската власт во Македонија укажуваат дека работи- те со наследството во Ајга сепак не биле сосем чисти; дека молкот на Тукидид за пренесувањето на власта сѐ додека не го претстави Архелај како крал, не е пресуден, но е во најмала рака индикативен; дека положбата на Архелај во однос на наследството била проблематична, без оглед дали бил законит син; и најпос- ле дека, ако ништо повеќе, приказната на Платон заслужува многу поголемо внимание и никако не смее да се отфрла по инерција, како што обично се прави.