ЕНЕРГЕТСКА СТРАТЕГИЈА НА РУСИЈА ЗА 21 ВЕК (Annual of the Faculty of Philosophy in Skopje, 2011)
Трудот го обработува постсоветскиот геополитички простор и позициите на Русија во поглед на дистрибуцијата на основните енергенси на различни пазари во постсоветските републики,Југоисточна Европа и Кина. Можностите кои ce нудат, ja позиционпраат Русија како главен играч на пазарот на природен гас и нафта. Сосема е евидентно дека на почетокот на 21 век Русија води една прагматична политика кон светот во која доминира економската дипломатија. Во последните неколку години очигледно еекономското закрепнување на Русија и зголемувањето на животниот стандард. Ваквите успеси најмногу ce должат на енергетскиот сектор. Високите цени на природните горива, кои Русија ги извезува во огромни количини, овозможуваат брзо пополнување на државната каса. Овие показатели укажуваат дека Русија полека, но сигурно ce враќа на геополитичката сгјена и повторно станува рамноправен партнер на САД.Во регионот на постсоветските републики Русија ja користи енергијата како политичко средство. Во Југоисточна Εвροna, Русија настојува дa стане доминантен дистрибутер на енергенси, додека во Kинa и на далечниот исток отвора нови енергетски пазари кои ќе и гарантираат сигурен пласман со оглед на нивната голема апсорбциона моќ.
Keywords: ГЕОПОЛИТИКА; РУСИЈА; ЕНЕРГИЈА; ЕНЕРГЕТСКА БЕЗБЕДНОСТ; ЕНЕРГЕТСКА ДИПЛОМАТИЈА