EDUCATIONAL OFFER AND INCLUSION IN NON-FORMAL ADULT EDUCATION AREA (Annual of the Faculty of Philosophy in Skopje, 2020)
Значителните промени во поглед на потребите и барањата за нови веш-тини и компетенции на полето на пазарот на трудот кои се условени од сиг-нификантниот технолошки развој, променливите економии, социјалните иполитичките уредувања на земјите, ги ставаат образовните системи ширумсветот (особено стручното образование и обука и образованието на возрасните)пред голем предизвик – Како да ги оспособат индивидуите со вештини и компе-тенции потребни за пазарот на трудот на иднината?Остварувањето на оваа амбициозна цел е можно единствено преку про-мена на парадигмата од „едно работно место за цел живот“ во „учење во те-кот на целиот живот“ или „доживотно учење“. Неформалното образование воконтекст на концептот на доживотното учење е еден од начините кој овозмо-жува стекнување релевантни вештини, ставови и компетенции на индивиду-ите. Тоа ги надополнува недостатоците на формалниот образовен систем којбавно се адаптира на социоекономските промени карактеризиран со конзерва-тизам, кој пак води до инерција на самите општества.Овој труд претендира да ја претстави образовната понуда и инклузив-носта во областа на неформалното образование на возрасните, анализирајќи јапрограмската понуда од една страна и инклузивноста на самиот неформаленобразовен процес од друга страна. Добиените резултати се во насока на истак-нување на добрите практики, како и предизвиците кон кои треба итно да сепостапи со цел остварување на целта за инклузија и еднаквост во контекст наконцептот на доживотно учење.
Keywords: NON-FORMAL EDUCATION; LABOUR MARKET; INCLUSION