(untitled) (Annual of the Faculty of Philosophy in Skopje, 2015)
Осиромашениот ураниум (ОУ), кој е спореден (отпаден) продукт од процесот на ураниумско збоштување, παοία неколку воени и цивилни примени. На просторите на Балканот стана познат по неговата употреба од страна на HATO-Алијансата во интервенцијаша во поранешиа Сојузна Република Југославија како оклоп-пробивна муниција и по подоцнежнише изјави за здравствените проблеми што ш предизвикува. Радиолошките и токсиколошките ефекти иа ОУ ce слични иа ефектште на природииот ураниум кој отсекошш бил сеприсутен на земјата. Додека нивната хемиска токсичност е идеитична, вкупната радиоактивност на ОУ е мегу 20% и 40% помала од радиоактивноста на природниот ураниум. Поради ниската специфична активност во која домииира алфа-зрачењето, на надворешната изложеност иа ОУ не ù ce üpuümuyea акутен ризик. Mnoly поголема опасносш претставува ОУ внесен во телото, пред се, поради неговата слаба растворливост. Загриженоста околу можните последици врз здравјето на лугето кои живеат на конфликтиите простори каде што била употребена муниција од ОУ иницира значајни еколошко-здравствени прашања што ce опфатени во овој труд. Ако телесните оштетувања поголеми од опсегот за вредностите на природниот ураниум ce решстрирани единствено кај екипажот на возилата што биле погодени од ОУ-муниција, ce поставува прашањето дали значајни здравствени ефекти и процените од последователен ризик од рак треба да ce засноваат на теоретски размислувања?! Испитувањата укажуваат дека таквите ефекти бележаии во постконфликтните подрачја ce само мал дел од ефектите на природната радијација.