(untitled) (Annual of the Faculty of Philosophy in Skopje, 2021)
Виртуелните валути, вклучувајќи криптовалути како што е Bitcoin, добија значителна популарност во текот на изминатите неколку години. Целта на трудот е да се согледа дали терористичките организации и терористичките групи во моментов користат криптовалути за финансирање на нивните активности и, ако не, зошто не ги експлоатираат ваквите валути. Криптовалутите се лесни за употреба, безбедни и доколку се користат правилно, можат да го сокријат идентитетот. Последните истражувања тврдат дека терористите ги користат дигиталните криптовалути за финансирање на своите активности. Дали е точно тоа тврдење, и ако е така, до кој степен? И, има ли реални примери кои може да се потенцираат? Особено, факторите што имаат тенденција да ја обесхрабрат употребата содржат континуирана непредвидливост во општествата за криптовалути, соработка меѓу меѓународните полициски служби и разузнавачката заедница и развојот на регулативата и спроведувањето. Прашањето дали терористичките организации ќе ги користат овие системи зависи од достапната технологија, како и од потребите и способностите на овие групи.