(untitled) (Annual of the Faculty of Philosophy in Skopje, 2022)
Новите концепции за родот изградени на основите на индивидуалната перцепција и слобода во изборот на родовите содржини остварија брза афирмација за што особено се заслужни јавните политики кои го оформија т.н. политички феминизам. Социолошките анализи на овој брз и некритички пристап во развивањето на концептот на „постродово општество“ ја истакнуваат потребата од негово поврзување со анализите на постоечките социјални структури, кои укажуваат на енормно зголемување на општествените нееднаквости. Текстот подолу разработува одредени социолошки дилеми за состојбите во општествените науки во однос на јавните родови политики, дилемите во врска со положбата на жените во сферата на економијата каде дискриминацијата е значително присутна и покрај обемните програми и буџетски линии за креирање на јавни политики. Клучни зборови: родовост